Onderzoek

Toevallig zag ik laatst op het nieuws dat veel horeca ondernemingen niet aan de standaarden voldoen van de HAACP. De HAACP is een risico inventarisatie voor voedingsmiddelen. Ik schrok hier behoorlijk van: dit betekent in feite dat veel van de restaurants waar men dagelijks eet voedsel voorschotelt wat ondermaats is. Met een beetje geluk word je er alleen een beetje misselijk van, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die in het ziekenhuis belanden door rot eten. Vaak loopt dit uiteindelijk met een sisser af, maar het is natuurlijk niet helemaal wat je voor ogen had bij je avondje uit. Ik heb me er even in verdiept en er zijn een aantal dingen waar je op moet letten voor een voldoende HAACP score. Hieronder volgen een paar simpele voorbeelden waar je als restaurant of andere horeca-onderneming op moet letten. Het zijn kleine veranderingen die een grote verandering in je HAACP-score kunnen opleveren.

Keuken

Laten we beginnen met de keuken. Het is natuurlijk belangrijk dat je koks er verzorgd bij lopen. Haren in netjes of petjes, nagels geknipt en schoon en uiteraard geen sieraden om. Maar het gaat verder dan dat. Zwaar verkouden kok? Idealiter stuur je deze naar huis, voor hij via het eten de hele tent besmet. Bij een HAACP controle wordt hier namelijk ook op gelet. Heb je een kok met een snottebel? Dat kost je punten. Zorg er daarnaast voor dat je eten zo veel mogelijk dagvers is en je niet met vriezen werkt. In een vriezer vergeet je vaak hoe lang iets er al ligt, waardoor het snel over datum kan raken. Dat is zonde van je score. Let er daarnaast op dat, zodra je een verpakking opent en deze niet opmaakt, je deze stickert met een etiket waarop staat wat het is, wanneer het open is gemaakt, en wanneer het volgens de hygiëneregels uiterlijk op moet zijn. Is het na deze datum? Gooi het dan weg.

Koelen

Je kan daarnaast meters maken met het goed koelen van je producten. Zorg  ervoor dat alle koelingen schoon zijn en controleer daarnaast wekelijks of de koelingen nog naar behoren functioneren. Dit geldt uiteraard niet alleen voor je eten, ook voor je drinken is dit erg belangrijk. Zeker frisdrank en (witte) wijn worden verwacht goed gekoeld te zijn. Wat hierbij een goede investering is, is een wijnkoelkast kopen. Zo een klimaatkast is makkelijk met de hand in te stellen en en controleert daarnaast zijn eigen temperatuur. Dat scheelt jou weer tijd die je beter in andere dingen kan steken. Je passie voor je werk bijvoorbeeld.