Rode wijn bewaren: wat moet je wel en vooral niet doen?

0
14

In tegenstelling tot witte wijn en rosé, bewaar je rode wijn niet in de koelkast. Ondanks dat dit bij de meeste mensen wel bekend is, wordt rode wijn lang niet altijd op de juiste manier bewaard. Zonde, want dit kan ten koste gaan van de smaak. Ben je benieuwd hoe je rode wijn bewaart? Lees dan vooral verder, want wij vertellen je hier wat je wel en vooral niet moet doen.

De beste temperatuur om rode wijn te bewaren

Wat je vooral wel moet doen is de rode wijn op de juiste temperatuur bewaren. Het probleem is alleen dat niet iedereen weet wat de beste temperatuur voor rode wijn is. Heb je een fles Nero d’Avola gekocht en drink je deze niet direct op? Bewaar deze dan het liefst bij een temperatuur tussen de 12 en 16 graden. Iets hoger of lager is vaak niet erg, maar zorg dat er niet te veel schommelingen optreden in de temperatuur. Als dit wel gebeurt, gaat de kwaliteit van de wijn achteruit en dat wil je voorkomen.

Houd rekening met de luchtvochtigheid

Bij het bewaren van rode wijn houden de meeste mensen alleen rekening met de temperatuur. Er wordt vaak geen aandacht besteed aan de luchtvochtigheid, terwijl dit ook belangrijk is. Je kunt rode wijn het beste bewaren op een plek waar de luchtvochtigheid tussen de 60 en 70 procent ligt. Bewaar je rode wijn in een vochtigere ruimte? Dan kun je te maken krijgen met schimmels. Een te droge ruimte kan er juist voor zorgen dat de kurk uitdroogt. Als dit gebeurt, kan er op den duur zuurstof bij de wijn komen.

Leg je een fles neer of zet je hem rechtop?

Je kunt een fles wijn zowel staand als liggend bewaren. Omdat ze staand vaak minder ruimte innemen, zet jij de flessen misschien altijd rechtop. Bevat de fles een kurk? Dan is het beter om hem liggend te bewaren. Doordat de wijn in aanraking komt met de kurk, voorkom je dat deze uitdroogt. Als dit wel gebeurt, kan er na verloop van tijd zuurstof bij de wijn komen en dat beïnvloedt de smaak.

Wat doe je met een geopende fles?

De meeste mensen bewaren een geopende fles Chardonnay wijn in de koelkast, maar doen dit met een aangebroken fles rode wijn niet. Dit komt doordat deze wijn het best bewaard kan worden op kamertemperatuur. Daarom denk je waarschijnlijk dat dit ook voor geopende flessen geldt. Toch is dit niet het geval, want een aangebroken fles rode wijn kun je beter in de koelkast neerzetten. Reden hiervoor is dat kou ervoor zorgt dat de wijn minder snel oxideert. Hierdoor blijft hij langer lekker.

Wijnkelder of wijnklimaatkast

Heb je een wijnkelder? Dan is dit een uitermate geschikte plek om rode wijn te bewaren. Het gemiddelde huis in Nederland heeft alleen geen kelder. Gelukkig betekent dit niet dat je rode wijn niet op de juiste manier kunt bewaren, want je kunt een wijnklimaatkast kopen. In zo’n kast wordt een optimaal klimaat gerealiseerd voor wijnen.