Doe het zelf: schilderij ophangen

0
480

Heb jij behoefte aan een mooi schilderij aan de muur, maar is er geen handige klusjesman beschikbaar om deze klus voor jou te klaren? Geen probleem! Je kan heel gemakkelijk zelf een schilderij ophangen. In deze blog vind je het volledige stappenplan.

1.   Locatie bepalen

De belangrijkste stap bij het ophangen van je schilderij is het bepalen van de locatie. Wanneer wil je het schilderij zien? Als je op de bank zit? Of juist als je de woonkamer ingelopen komt? Denk hier goed over na, want een schilderij maakt een permanent gat in je muur.

Als je de perfecte locatie gevonden hebt, is het belangrijk om de hoogte van het schilderij te bepalen. Hiervoor kun je de volgende vuistregel aanhouden: het hart van het schilderij moet op 145 centimeter boven de grond gehangen worden of op ooghoogte. Pak er daarom een meetlint bij en zet een stipje op de muur waar het hart van jouw schilderij moet komen. Houd vervolgens het schilderij voor de stip op de muur en bepaal waar je het schilderij daadwerkelijk aan de muur gaat bevestigen. Zet hier ook weer een stipje neer.

2.   Bepaal het materiaal

Wanden kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen waarvoor verschillende gereedschappen geschikt zijn. Voel daarom eerst van welk materiaal jouw muur gemaakt is. Is het een harde beton muur? Of bestaat je huis juist uit dunne gipsplaten? Op basis van deze kennis kun je de juiste muurpluggen en schroeven aanschaffen.

Een gipswand heeft een speciale hollewandplug nodig. Met een boormachine boor je een gat voor in je gipswand. Hier druk je de hollewandplug in. Deze zet zich achter de wand uit en bevestigt zichzelf aan de gipswand. Vervolgens kun je in de hollewandplug een schroef bevestigen die je schilderij draagt. Zonder de plug en met alleen een schroef bestaat de kans dat je schilderij kapot valt.

Voor een harde beton muur moet je juist goed opletten of de plug die je gebruikt geschikt is voor beton. Voor de betonplug moet je eerst een gat boren in de muur om daar vervolgens de plug in te stoppen. Als de plug zit, kun je er een schroef in boren om daar je schilderij aan op te hangen.

3.   Recht en strak

Als je pluggen en schroeven erin zitten, is het tijd om je schilderij op te hangen aan de schroef. Start heel voorzichtig met het rustig bevestigen van het schilderij. Houd het schilderij nog even vast en laat het daarna langzaam los. Blijf het schilderij hangen? Mooi. Het is je gelukt!

Stap twee is om het schilderij goed recht te hangen. Pak daarom een waterpas erbij en meet het schilderij op. Als het schilderij nog niet waterpas hangt, duw dan voorzichtig op hoge kant om het schilderij waterpas te krijgen. Probeer dit zeer voorzichtig aan te pakken, als je te hard duwt kan het schilderij alsnog vallen.