Welke woonverzekering past bij jouw woonsituatie?

0
159

Als je een eigen huis gekocht hebt, is het belangrijk dat je ook een woonverzekering afsluiten gaat. Een woonverzekering kan je namelijk heel veel problemen besparen. Je moet echter wel zorgen dat je kiest wat je in jouw situatie nodig hebt. Je zou namelijk niet de eerste zijn die niet een passend pakket afsluit waardoor je alsnog in de problemen kunt komen. Wij laten je daarom zien hoe je een woonverzekering samenstelt waar je echt de vruchten van plukt en die je nodig hebt wanneer je door rampspoed getroffen wordt.

Waarom een woonverzekering afsluiten?

Misschien vraag je je af waarom je een woonverzekering zou afsluiten, want welke risico’s loop je thuis nu eigenlijk? Het antwoord is: meer dan je zou verwachten en meer dan waar dan ook. Mensen brengen namelijk het grootste deel van hun tijd thuis door, al was het alleen maar omdat je hier altijd slaapt. Er kan altijd iets in je huis gebeuren waardoor je schade oploopt. Denk bijvoorbeeld aan een verwarmingsbuis die scheurt en je woning blank zet. Ook kan het gebeuren dat er kortsluiting in je woning ontstaat waardoor er brand uitbreekt. Is het niet het vuur dat grote schade aan je woning toebrengt, dan is het wel de rook die al je spullen zwart maakt en voor maanden zal laten stinken. Heb je in deze gevallen een goede woonverzekering achter de hand, dan kun je de kosten van het herstellen van deze schade verhalen op je verzekering. Daarmee voorkom je dat je je in de schulden moet steken en bovendien kun je je schade veel sneller oplossen. Omdat je een woning gekocht hebt, is het gebruikelijk om twee verzekeringen af te sluiten: de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Wij zullen beide nader bespreken.

Je woonverzekering moet bestaan uit twee onderdelen

Een passende woonverzekering voor woningeigenaren bestaat uit een inboedelverzekering en een opstalverzekering voor jou. Met de inboedelverzekering kun je de schade claimen die ontstaan is aan de spullen in en rondom je huis. Tevens kun je ook schade claimen als gevolg van cybercrime. Je opstalverzekering kun je gebruiken om de schade te herstellen die ontstaan is aan de woning zelf. Dit is een belangrijk onderscheid. Niet iedereen is de eigenaar van de woning waarin hij of zij woont en om die reden heeft je verzekeraar twee verzekeringen gemaakt. Ontbreekt de opstalverzekering dan draai je zelf op voor de kosten die gemaakt moeten worden om je woning te herstellen. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Zorg er daarom altijd voor dat je als woningeigenaar beide verzekeringen aan je pakket toevoegt. Doe je dit bij dezelfde verzekeraar, dan kun je profiteren van een mooie korting.

Wat mag je verwachten wanneer je ooit schade opgelopen hebt?

Hoe werkt een woonverzekering in de praktijk? Stel, er breekt brand uit in je woning. De brandweer blust het vuur maar dat kon niet voorkomen dat je woning zwaar beschadigd is. Je kunt contact opnemen met je verzekering om de schade te laten inventariseren. Je verzekeraar betaalt deze kosten vervolgens uit. Kun je niet meer in je woning verblijven? Dan kun je je verzekering ook gebruiken om de tijdelijke woonruimte mee te betalen.