Drie manieren om je gevel een opknapbeurt te geven

0
283

Bevalt het aanzicht van je huis je niet meer? Is de woning verouderd en ziet deze er vanbuiten niet meer zo uit als je dat graag zou zien? Dan kan dit je woongenot verminderen, maar ook de waarde ervan beïnvloeden. Gelukkig zijn er vele manieren waarop je de gevel een opknapbeurt kunt geven. De drie populairste methoden vind je in dit artikel, inclusief hun voor- en nadelen.

De gevel schilderen

De eerste en meest logische optie is natuurlijk om de gevel te laten schilderen in een kleur naar keuze. Een huis dat van top tot teen geschilderd is, heeft direct een geheel andere uitstraling. Het is een stuk goedkoper dan het laten plaatsen van allerhande gevelbekleding en kan binnen enkele dagen klaar zijn.

Het schilderen van de buitenzijde van een woning is wel een klusje dat ervaring vraagt. Het is immers niet zo makkelijk als dat ene muurtje in de woonkamer verven. Bovendien heb je vrijwel altijd een steiger nodig om de verdiepingen te kunnen bereiken. Schakel daarom een professional bij jou in de buurt in. Hoe je die vindt? Google bijvoorbeeld op ‘schilder Rotterdam’, als dat de stad is waarin je woont. Je vindt dan in één oogopslag alle schilders bij jou in de buurt.

Het kaleien van de gevel

Zijn de buitenmuren beschadigd en wil je het oppervlak herstellen en gelijk een nieuwe look geven? Dan kun je ervoor kiezen om de gevel te kaleien. Deze methode is niet zo heel bekend in Nederland, maar wordt wel heel vaak toegepast in landen als Frankrijk en Spanje. Dit komt voornamelijk door het authentieke, landelijke karakter dat kaleien geeft. Met speciale kalkverf dat lijkt op pleister, worden de muren afgewerkt. Doordat het vrij dik is, worden scheuren en oneffenheden opgevuld, en wordt de structuur van de muur een stuk minder zichtbaar.

Gevelbekleding voor een complete make-over

De laatste optie, en gelijk de optie met het meest opvallende resultaat, is het plaatsen van gevelbekleding. Laat bijvoorbeeld steenstrips plaatsen, waardoor de gehele gevel van dit type steen gemaakt lijkt. Ook hout en houtcomposiet zijn goede opties als je je gevel wilt laten bekleden. Deze hebben een natuurlijke uitstraling.

Liever iets moderners? Ga dan voor metalen of kunststof gevelbekleding. Daarmee geef je elke woning in één klap een nieuwbouw uitstraling, of het nu een boerderij betreft of een rijtjeshuis. Opties te over dus, als je kiest voor gevelbekleding. Let wel: dit is doorgaans een stuk duurder dan schilderen of kaleien. Je zult dus wat dieper in de buidel moeten tasten als je voor deze optie kiest om je gevel te renoveren.