Houtkachels zorgen voor een fijne sfeer!

0
552

Wil je meer sfeer in je huis? En wil je ook nog eens wat gaan besparen op je gas- en elektriciteitsrekening? Dan is het ook voor jou wel een idee om eens te kijken bij de verschillende mogelijkheden op het gebied van houtkachels. Nog niet zo lang geleden werden houtkachels 's ochtends vroeg opgestookt en kon er 's avonds op gekookt worden. Houtkachels waren toen een belangrijk onderdeel van de keuken en dus van het dagelijkse leven. Waarom dat nu niet meer zo is? Voor houtkachels moet je met blokken hout in de weer en, zeg nu zelf, het is toch veel gemakkelijker om de centrale verwarming een graadje hoger te zetten en je pannen op je elektrische kookplaat te plaatsen?

Toch zijn houtkachels weer heel populair

Dat houtkachels nu weer heel populair zijn heeft met verschillende factoren te maken. Zo is het bijvoorbeeld goedkoper om hout aan te schaffen dan gas om je huis te verwarmen. Je energierekening kan flink dalen op het moment dat je kiest voor een houtkachel. Maar het oog wil ook wat: de houtkachels van nu zijn schitterend om te zien en zorgen echt voor meer sfeer in huis. Toch kun je niet zomaar even een houtkachel in je woonkamer of keuken zetten. Je moet er wel voor zorgen dat de rook en de gassen veilig kunnen worden afgevoerd. Je hebt dus een, goed onderhouden, schoorsteen nodig.

Zet een houtkachel onder de overkapping

Nu de dagen weer mooier worden, leven we steeds meer buiten. Wanneer je een fijne overkapping aan je huis hebt, dan is dat zeker het geval. Toch kunnen de avonden nog best fris zijn. Om hier geen last van te hebben kun je een houtkachel onder de overkapping plaatsen. Ook hier is het van belang dat je voor een goede afvoer van de rook zorgt. De sfeer onder de overkapping zal direct een stuk fijner worden!

Hoe doe je dat met hout?

Houtkachels werken niet zonder hout. Dat spreekt voor zich. Je kunt er voor kiezen om zelf op zoek te gaan naar gevelde bomen en deze in stukken te hakken, maar dan zit je nog met te nat hout voor in de kachel. Het is beter om (online) hout te bestellen en dat bij je thuis te laten bezorgen. Stapel het hout op een droge plek op en zorg dat je de voorraad telkens weer op tijd aanvult. Je hebt dan veel plezier en veel sfeer, het hele jaar rond!