Op vakantie in Friesland

0
813

Misschien is het dit jaar wel tijd voor een vakantie in eigen land. Nederland heeft veel mooie plekjes, die je onmogelijk al allemaal gezien kan hebben. Als je in de randstad woont, kan je lekker de natuur op gaan zoeken. En als je juist op het platteland woont, kan je een citytrip doen. In alle provincies is wel wat te beleven. Vandaag zoomen we even in op Friesland. Wat kan je verwachten als je daar op vakantie gaat? 

De hoofdstad

De hoofdstad van de provincie Friesland is Leeuwarden, en dat is een mooie stad. De beste manier om de stad te verkennen is door je bij stadswandelingen aan te sluiten. Zo loop je met een gids mee die niet alleen veel weet te vertellen over de algemene bezienswaardigheden, maar die ook de verborgen plekjes kent die je waarschijnlijk zelf niet zo makkelijk had gevonden. Je ziet bijvoorbeeld street art en historische gebouwen, en krijgt daar ook een verhaaltje bij. 

Musea

Friesland werd in 2018 tot Culturele Hoofdstad van Europa benoemd. Friesland heeft vele musea, bijzondere tradities zoals de Elfstedentocht en zelfs een eigen taal. Je hebt er bijvoorbeeld het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Dit is het oudste nog werkende planetarium ter wereld! Ook heb je Het Huis Dat Met Je Hersenen Speelt. Dit is meer een ervaring dan een museum. Je leert hier je hersenen kennen op een interactieve manier. Verder zijn ook het Fries Museum en Natuurmuseum Fryslân bekende namen. Er is echter nog veel meer te vinden aan musea. 

Water

In Friesland is ongeveer evenveel water als land. Misschien kan je zoeken op “vakantiepark friesland” en een mooie accommodatie aan het water vinden. Je kunt een bootje huren, varen, vissen, windsurfen, noem maar op. Friesland de de perfecte provincie voor watersport. 

Wandelen en natuur

Ook voor liefhebbers van fietsen en wandelen is Friesland een fijne bestemming. Er zijn heel veel wandelpaden en fietsroutes door de provincie. Een leuke route is die gebaseerd op de Elfstedentocht. Deze route heet het Elfstedenpad en is maar liefst 283 kilometer lang. Iets langer dan de schaatsroute zelfs, omdat deze route ook door de dorpjes heen loopt. Zo verken je veel meer de sfeer van de plaatsjes zelf. Een leuke fietstocht om te maken is de Vogelkijkroute. Hierbij fiets je langs twee meren met twee vogeluitkijkposten.

Er is genoeg te doen in Friesland! Voor ieder wat wils. Met een mooie accommodatie ga je geheid een leuke tijd tegemoet in deze mooie Nederlandse provincie.