Het verschil tussen beveiligingscamera\’s

0
851

Je hebt veel verschillende soorten camera beveiliging. Zo heb je de dome en de bullet camera. Twee verschillende en in deze blog gaan wij de verschillen tussen deze twee camera's aan je uitleggen. 

 

Verschil tussen een dome en bullet camera

Er bestaan veel soorten beveiligingscamera’s, maar dome en bullet camera’s zijn de meest voorkomende cameratypes. Deze camera’s worden tegenwoordig het meest gebruikt om huizen of bedrijven te beveiligen. Wanneer u een camerasysteem gaat aanschaffen, dan kunt u een keuze maken tussen een systeem met bullet camera’s of dome camera’s. Iin welke situatie kiest u voor welke camera? Op deze pagina leest u meer over de verschillen tussen een dome en bullet camera, zodat de keuze makkelijker wordt.

Dome camera

Een dome camera heeft een rond design. Het Nederlandse woord voor dome is koepel. Dome camera’s zijn vaak voorzien van een glasvormige koepel. Sommige modellen hebben echter een andere behuizing, waarbij de bolle vorm gemaakt is van kunststof. De cameralens is in dat geval achter een recht stukje glas geplaatst. Dome camera’s worden meestal gemonteerd aan een plafond of overkapping.

Een groot voordeel van een dome camera is dat dit type camera moeilijker te saboteren is. Een dome is meer vandaalbestendig dan een bullet camera. Als u een camera op een hoogte onder de 2,5 meter wilt monteren, dan kunt u het beste voor een dome camera kiezen. Op deze hoogte is het makkelijker om de camera te saboteren en een dome is daar beter tegen bestand dan een bullet camera.

Een andere reden waarom veel mensen voor een dome camera kiezen is het design. Een dome camera is onopvallend en daardoor minder storend wanneer deze bijvoorbeeld in een binnenruimte wordt gemonteerd. De dome sluit meestal beter aan bij de inrichting van een pand dan een bullet camera. Een dome camera kan natuurlijk ook buiten gebruikt worden, als de camera een IP66 classificatie heeft. Bij sommige dome camera’s is het door de behuizing niet duidelijk zichtbaar waar de lens op gericht staat. Hierdoor kunnen mensen de camera moeilijker ontlopen. Een dome heeft over het algemeen een bredere kijkhoek dan een bullet camera. Als u dichterbij opnames wilt maken, dan is een dome camera vaak het meest geschikt.

Het monteren van een dome camera is niet moeilijk. De dome moet uit elkaar gehaald worden om de lens in te stellen. Bij de meeste dome camera’s maakt u eerst de koepel los en draait u de lens in de juiste richting. Vervolgens plaatst u de koepel weer terug en monteert u de camera op de gewenste plaats. Als u de cameralens nadat deze gemonteerd is wilt bijstellen of draaien, dan moet u de camera behuizing weer open schroeven. Dit maakt het bijstellen van een dome camera iets ingewikkelder dan bij een bullet camera. Tot slot is een dome camera is makkelijk schoon te maken. Een bullet camera zal u tijdens het schoonmaken per ongeluk van positie kunnen veranderen.

Bullet camera

Een bullet camera is een traditionele camera met een langwerpige vorm. Bullet camera’s zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Vaak is het een rechthoekige box, maar er zijn ook veel bullet camera’s met een rondere vorm op de markt. Sommige camera’s zijn voorzien van een soort afdakje, om de inval van regen en zon tegen te gaan. Een bullet camera wordt gemonteerd met behulp van een beugel. Meestal is dit type camera voorzien van een voet of muurbeugel. De camera wordt bevestigd aan een muur, aan een paal of in sommige gevallen aan het plafond.

Een bullet camera is meestal wat groter van stuk. Bullet camera’s hebben dan ook een grotere preventieve werking, omdat ze meer opvallen. De camera is duidelijk aanwezig in een ruimte. Dit kan een groot voordeel zijn, want criminelen kunnen afschrikken van de aanwezigheid van camera’s. Zichtbare beveiligingscamera’s zijn handig om diefstal, vandalisme en andere criminaliteit te ontmoedigen.

Wanneer u camerabeelden op grotere afstand wilt kunnen maken, dan is een bullet camera meestal de beste optie. Vaak heeft een bullet camera een kleinere kijkhoek. De camera kan hierdoor verder weg kijken. Een bullet camera is veelal voorzien van sterke infrarood leds. Als u meer dan 30 meter nachtzicht nodig heeft, dan komt u al snel uit bij een bullet camera. Bullet camera’s zijn zeer geschikt voor het beveiligen van grotere terreinen.

Bullet camera’s worden voornamelijk gebruikt om een buiten ruimte te beveiligen. Een nadeel van een bullet camera is dat deze makkelijker gesaboteerd kan worden. Het is daarom aan te raden om dit type bewakingscamera hoger dan 2,5 meter te monteren. Het monteren van een bullet is eenvoudig. U bevestigt eerst de montagebeugel op de gewenste plaats. Vervolgens kan de camera in de juiste richting gedraaid worden. De beugel heeft vaak een grote draaicirkel en dit geeft veel bewegingsvrijheid. Een bullet camera is hierdoor gemakkelijk te richten en ook het bijstellen van een de camera na montage is niet moeilijk.