Wat is proteïne en waar zit het in?

0
445

Proteïnen zijn macronutriënten die in ons lichaam belangrijke functies vervullen. Ze zijn een bron van energie, helpen bij het transport van stoffen door het lichaam en vormen de basis van onze spieren, huid en haar. Proteïne, ofwel eiwit kan dus niet ontbreken in een gezonde voeding. Maar wat is proteïne? En waar zit proteïne in? In deze blog geven we uitgebreid antwoord op deze vragen. 

Wat is proteïne?

Proteïnen zijn de bouwstenen van het lichaam. Elke cel in je lichaam bevat proteïne. Je haar en nagels bestaan vooral uit proteïne. Proteïne is ook een belangrijk onderdeel van je huid, spieren, pezen en kapsels. Proteïnen zijn essentieel voor het goed functioneren van je lichaam. Ze bieden de structuur voor je cellen en organen. Proteïnen helpen je lichaam ook om enzym en hormonen aan te maken. Enzymen zijn belangrijk voor vele chemische reacties in je lichaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen kiezen voor protein shakes. De protein shakes van House of Nutrition zijn een populaire methode om extra eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zijn nodig voor de groei en het herstel van spieren, en kunnen ervoor zorgen dat je lichaam efficiënter vet verbrandt. De meest voor de hand liggende reden om proteïne shakes te drinken is om de spiermassa te vergroten. Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren en door extra proteïne binnen te krijgen, geef je je lichaam de benodigde stoffen om grotere en sterkere spieren aan te maken.

Waar zit proteïne in?

Proteïne, ofwel eiwit, is een voedingsstof en een bouwstof. Eiwitten zitten in allerlei voedingsmiddelen, van vlees tot bonen. Tofu, tempeh en seitan zijn goede veganistische eiwitbronnen. Eiwitrijk voedsel is belangrijk voor spiergroei, herstel van beschadigde cellen en het reguleren van hormonen. Een eiwitdieet kan helpen bij gewichtsverlies omdat je langer een vol gevoel hebt. 

Hoeveel proteïne heb je nodig?

Dit is een veelgestelde vraag, omdat het belang van proteïne niet altijd duidelijk is. Proteïne is een macronutriënt dat in elke cel van ons lichaam aanwezig is. Het is een belangrijk bouwsteen voor onze spieren, botten, huid en haar. Het helpt ons lichaam om zichzelf te herstellen en maakt ons weerbaarder tegen infecties.

Sportdank voor meer uithoudingsvermogen

Een sportdrank helpt je om voldoende elektrolyten binnen te krijgen. Elektrolyten zijn mineralen die ervoor zorgen dat er sprake is van een goede vochtbalans in je lichaam. Denk hierbij aan natrium, magnesium en calcium. Wanneer je veel zweet tijdens het sporten, verlies je deze mineralen sneller dan normaal. De isotone sportdrank van House of Nutrition kan ervoor zorgen dat deze snel worden aangevuld, waardoor je uithoudingsvermogen toeneemt en je minder moe wordt.