Alles wat je moet weten over de maximale hypotheek

0
774

Een nieuw huis kopen is superleuk en spannend, maar kan ook veel regelwerk zijn. Zo moet je bijvoorbeeld de hypotheek regelen. Het is heel begrijpelijk als je niet zo goed weet hoe dat precies moet en hoe het nu allemaal zit, daarom lees je hier alles wat je moet weten over de maximale hypotheek voor jouw nieuwe huis.

Wat bepaalt de maximale hypotheek?

Bij een hypotheek ga je geld lenen van de bank om een huis te kunnen kopen. De precieze maximale hypotheek hangt van een aantal factoren af. Deze factoren zijn wettelijk vastgesteld, zodat alles eerlijk verloopt. Zo is het inkomen één van de belangrijkste factoren die bepalen hoeveel je kunt lenen. Vaak geldt; hoe meer je verdient, hoe meer je kunt lenen. Daarnaast speelt het soort inkomen ook een grote rol. Wanneer je bijvoorbeeld een ondernemer of ZZP’er bent, wordt er gekeken naar het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaren. Het is echter geen vereiste om 3 jaar ondernemer te zijn. De hypotheekverstrekker kan ook kijken naar 1 jaar inkomen uit loondienst i.c.m. de inkomsten uit de onderneming.

Ook de waarde van het huis is een bepalende factor. Hierbij wordt vaak gekeken naar de taxatiewaarde of koopprijs van het huis. Let op dat je maximaal 100% van de getaxeerde woningwaarde kan lenen. Daarnaast wordt er ook gekeken of je leningen of betalingsachterstanden hebt. Wanneer je bijvoorbeeld een studieschuld hebt, is het lastiger om een hoog bedrag te gaan lenen. Ook zaken zoals een private leaseauto kunnen hier invloed op hebben. Let op; als je een studieschuld hebt moet je dit zelf melden! Tot slot speelt ook de hypotheekrente een rol bij de maximale hypotheek.

Hoe bereken je de maximale hypotheek?

Op verschillende websites kun je gratis jouw maximale hypotheek berekenen. Je hoeft dan alleen een aantal gegevens in te vullen. Vervolgens gaat de website uitrekenen hoeveel je kan gaan lenen. Zo weet je in korte tijd direct wat je te wachten staat wanneer je een huis wilt gaan kopen. Je kan er ook voor kiezen om in gesprek te gaan met de bank waarbij je wilt gaan lenen.

Hypotheeklasten berekenen

Wanneer je een huis koopt betaal je elke maand hypotheek. Dit maandelijkse brutobedrag wordt ook wel de hypotheeklast genoemd. De hypotheeklast bestaat vaak uit twee delen. Als eerste heb je de rente van jouw huis die je aan de bank betaalt. Daarnaast heb je ook nog een stukje aflossing van jouw huis. Hoeveel hypotheekrente je precies moet betalen verschilt. Hiervoor kun je het beste de hypotheekrente vergelijken.

Ook hierbij is het belangrijk dat, voordat je een huis gaat kopen, deze hypotheeklasten worden berekend. Zo weet je namelijk precies wat je elke maand kwijt bent aan jouw huis en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Hypotheeklasten berekenen kun je net zoals de maximale hypotheek online laten doen. Ook kun je in gesprek met jouw bank gaan om een beter beeld van het bedrag te krijgen.