Hoe raak je niet lost in je debiteurenbeheer

Voor veel MKB bedrijven is het een issue dat veel klanten de betalingstermijn overschrijden. Hieruit voortvloeiende problemen zijn dat deze MKB bedrijven zelf niet meer hun rekeningen kunnen betalen. Of bijvoorbeeld dat er te weinig middelen zijn om groeiambities te financieren. Het is niet voor niets dat een groot deel van de faillissementen binnen het MKB als oorzaak hebben dat klanten niet of te laat betalen. Een middel om dit risico deels af te dekken is door een strak georganiseerd debiteurenbeheer. Maar hoe dat je dat nu precies? En wat is er voor nodig om dit voor elkaar te krijgen? In dit blog vertellen we je er graag meer over.

Hoe zet ik een strak debiteurenbeheer neer?

Als je een MKB bedrijf hebt met enkele medewerkers is allereerst belangrijk om te bepalen wie verantwoordelijk wordt voor het debiteurenbeheer. Dan is in ieder geval duidelijk wie wat oppakt. Uiteraard bent u zelf als ondernemer eindverantwoordelijk, maar het is belangrijk dat iemand voelt dat dat zijn of haar taak is. Zorg dat je samen met diegene een strak uitgeschreven proces neerzet. Daarin staat vooral wat je wanneer doet. Dus wanneer factureren, wanneer een eerste herinnering.? Neem ook op wanneer je eventueel telefonisch contact wil opnemen met je debiteur. Dit is vaak een effectief middel om je openstaande vordering zo snel mogelijk binnen te krijgen. Zorg ook dat je een incassobureau hebt waarmee je kunt samenwerken. En leg goed vast wat het moment is om de vordering over te dragen aan het incassobureau waarmee je gaat samenwerken. Bij het debiteurenbeheer is ook van belang om ervoor te zorgen dat de randvoorwaarden goed geregeld zijn. Randvoorwaarde voor een goed debiteurenbeheer is onder andere goede software waarmee je kunt factureren, maar ook waarmee je kunt volgen of er betaald is ja dan wel nee. Dit kun je vaak regelen door de software te koppelen aan je internetbankieren.  Zo heb je realtime inzicht in of er betaald is of niet.

Wat levert een goed debiteurenbeheer op?

Veel ondernemers onderschatten het belang van een goed debiteurenbeheer. Het levert in ieder geval op dat je sneller je geld op de rekening hebt. Dat zorgt er dan in ieder geval weer voor dat je zelf in staat bent om de rekeningen te betalen. Als je groeiplannen hebt dan zijn er vaak liquide middelen nodig om deze groei te financieren. Een strak debiteurenbeheer kan ervoor zorgen dat de liquide middelen beschikbaar zijn om de groei van je bedrijf te financieren.

Gerelateerde berichten

Ook leuk om te lezen

Op wat voor manier dragen sommige soorten planten bij...

De meeste mensen kennen de tijd dat ze op reis zijn als een moment...

Wat voor verandering betekent het voor jade en gio...

Samenwonen is een grote stap in het leven van iedereen. Het is een transformatie...

Is het tijd voor die verbouwing?

Iedereen heeft het wel in huis, dat ene plekje wat je al jaren lang...

Ervaar jij jouw trap ook steeds meer als een...

De meeste woningen in Nederland zijn niet toekomstbestendig wanneer het gaat over oud worden....

Hoe vind je informatie betreffende lokale vacatures in wonen...

Wil je graag de meest recente informatie betreffende lokale vacatures in wonen plus...

Welke kledingmerken bieden leuke kidskleding aan?

Geniet van de leukste kidskledingmerken voor travelers Als je op zoek bent naar leuke...

Populaire categorie├źn

Comments