Effectiviteit van online therapie

0
1578

Laten we voorop stellen dat elke persoon die in therapie wilt voor iets in zijn of haar leven, een andere manier van herstel heeft. Het kan zijn dat je voor een trauma in therapie bent, of je gaat in therapie om een beter mens te worden, of puur omdat je iemand nodig hebt om jouw problemen of verhalen tegen te vertellen die jou ook verder helpt. Hoe dan ook: therapie werkt voor iedereen anders. In dit blog gaan we je daarom ook vertellen over een algemene manier waarop online therapie volgen kan bijdragen bij het verbeteren van jouw gewoontes. Benieuwd hoe jij dit kan doen? Lees dan snel verder!

Ontwikkelingen in online therapie

De laatste jaren is online behandeling van verschillende punten steeds populairder geworden. Veel mensen zijn er echter sceptisch over, of online therapie en online behandeling ook echt daadwerkelijk kunnnen werken en hun vruchten af kunnen werpen. En zo ja, waar moet je dan rekening mee houden?

De afgelopen jaren zijn online behandelingen ontzettend erg veranderd. Voorheen was dit niet meer dan het volgen van online modules en opdrachten, nu wordt dit verrijkt met live videobellen en andere vormen van feedback. Zeker in de tijden van corona kan online therapie een positieve uitkomst bieden.

Hoe pakken de resultaten uit

Uit onderzoek blijkt dat de ouderwetse manieren van online therapie effectief zijn gebleken. Het gaat hier dan vaak om angst- en stemmingsklachten, maar ook verslavingsgevoelige gevallen komen goed uit de boeken.

In ieder geval is iets zelf online doen, beter dan helemaal niks. Ook de begeleiding van een therapeut helpt ontzettend positief in de resultaten van dit onderzoek. In sommige gevallen is de effectiviteit van deze behandeling dan gelijk aan begeleiding die niet online plaatsvind, maar face to face.

Voordelen van online therapie

Veel mensen vinden het onder andere een groot voordeel dat ze zelf, thuis, in hun eigen omgeving aan het herstel kunnen werken. Online behandeling spaart in deze gevallen dan veel reistijd en zorgt ervoor dat ze bezig kunnen gaan met het herstel op een moment wanneer het hun uitkomt.

Dit kan natuurlijk ook een valkuil zijn door steeds uit te stellen. Gelukkig is het vaak zo dat mensen die bezig zijn met herstel ook echt daadwerkelijk de moeite nemen en ook doorzetten met hun online therapeutische behandelingen.

Het niet meer afhankelijk zijn van de werktijden van een psycholoog is een ander groot voordeel dat komt kijken bij online therapie. Desondanks is het bezoeken van een psycholoog of therapeut in sommige gevallen niet te vermijden en kan dit juist helpen tot een sneller herstel. Zoals in de inleiding van dit blog al benoemd, heeft elk herstel een andere kijk nodig.

Ben jij aan het twijfelen of online therapie een goed idee is voor jou? Neem dan contact op met Sobriety Online. Zij kunnen je verder helpen op een manier die bij jou past. Wacht niet langer, en neem nu contact op.