Help, mijn kind wordt een brugklasser

0
1409
omafiets

Voor elke ouder is het een spannende tijd die ooit eens aan gaat breken. De dag dat je zoon of dochter naar de middelbare school gaat en hij/zij dus een brugklasser wordt. Voor ouders is het een moment van een beetje loslaten en voor het kind zijn het de eerste grote stappen naar zelfstandigheid. Dit jaar is er weer een hele lichting brugklassers die waarschijnlijk net zo zenuwachtig als blij zijn, dat ze nu naar de middelbare school mogen en eindelijk tussen de ‘grote’ kinderen naar school mogen gaan. Er zijn verschillende dingen die voor aanvang van het nieuwe schooljaar geregeld moeten worden en in deze blog bespreken we de belangrijkste.

Help, mijn kind wordt een brugklasser-lijstje:

 

  1. Boeken. Ja, het klinkt heel logisch, maar is heel belangrijk en kan soms nog redelijk ingewikkeld zijn om te regelen. Vaak is het belangrijk om ze op tijd te bestellen, zodat de eerste week de schooltas goed gevuld is. 
  2. Over schooltassen gesproken, ook deze zijn absoluut nodig. Er zijn veel soorten tassen, maar het belangrijkste is dat de boeken die per dag nodig zijn erin passen en dat er genoeg ondersteuning is, zodat je brugger niet na een jaar al krom loopt van het sjouwen. 
  3. Vervoer. Nu je kind niet meer dichtbij op de basisschool zit en je ze niet meer elke dag zult brengen, zullen ze zelf vervoer moeten hebben. Er zijn verschillende opties, maar het openbaar vervoer en de fiets zijn de beste opties. Een van de favoriete soorten onder bruggers is de omafiets.
  4. Schoolspullen. Voor meisjes vaak een hele berg en voor jongens simpelweg wat ze nodig hebben. Zorg ervoor dat je zoon of dochter in ieder geval een agenda heeft en genoeg schriften, sowieso voor elk vak eentje dus. Een etui met genoeg pennen en wat andere benodigheden is zeker niet overbodig, zodat ze niet hun klasgenootjes om een pen hoeven te vragen.
  5. Nieuw setje kleding. Om een extra zelfverzekerdheid boost te geven en je kind met extra energie te laten beginnen, is het leuk om een nieuw setje kleding uit te zoeken. Het is nu tijd voor de grote school met een nieuwe start, dus een nieuwe outfit hoort daar eigenlijk gewoon bij. 
  6. Dit is vaak een lastige en moet ook besproken worden met je kind zelf. Eten uit een broodtrommel kan zeker nog, maar is niet altijd gewenst. Het is goed om afspraken te maken over hoe ze het willen regelen met het eten, wat voor drinken of eten ze mee zouden willen en wat ze wel en niet zouden opeten. Het zou zonde zijn als ze hun brood weg zouden gooien.
  7. Als laatst is het belangrijk om te kijken naar zakgeld. Het is rond hun 12e wel gepast om ze een klein bedrag per maand te geven. Zo leren ze omgaan met geld en kunnen ze soms iets kopen, als ze daar behoefte aan hebben. 

Met deze lijst zijn de grootste delen gedekt voor de aankomende spannende tijd. Verder is het een kwestie van loslaten en zal je zoon of dochter vanzelf een zelfstandig en verstandig worden. Dit leren ze door fouten te maken en door zelf te leren van mensen om hen heen, zoals klasgenootjes, maar ook nog steeds van jullie. Een grote, maar hele leuke stap!