Anoniem bellen

0
1388

Nog niet zo lang geleden bestond er überhaupt nog niet zoiets als niet-anoniem bellen. Dat is best gek als je er even over nadenkt, want enkele decennia geleden had men namelijk nog geen nummerherkenning op de telefoon. Om die reden weet je dus nooit wie er had gebeld en veel mensen hedendaags hebben daar overigens nog steeds moeite mee. Er wordt bij het begin van het telefoongesprek namelijk nog vaak opgenomen met de naam van een persoon, terwijl dat eigenlijk niet eens nodig is. Zeker niet als je weet dat die andere persoon jouw nummer in je telefoon heeft opgeslagen. Het is dus echt een gewoonte geworden voor veel mensen, maar tijden veranderen sneller dan de gewoonten van mensen en tegenwoordig bestaan er vrijwel geen telefoons meer met nummerherkenning erop. Dat is ook de reden dat het voor veel mensen aan te raden is om anoniem te bellen. Maar anoniem bellen heeft zo zijn voordelen en nadelen. In dit artikel gaan we op een objectieve wijze de voordelen en nadelen ervan bespreken.

De voordelen van onbekend bellen

Laten we beginnen met de voordelen, want die zijn er zeker en dat is ook de reden waarom veel mensen anoniem of geheim bellen toepassen.

Privacy

Een belangrijke reden om anoniem te bellen is de privacy. We leven tegenwoordig in tijden waarin onze privacy steeds meer wordt belemmerd. Onder het mom van het beleid en onze veiligheid zijn er veel verstrekkende maatregelen gekomen om onze privacy te belemmeren en zodat men steeds meer zicht krijgt op de burgers.

Veel mensen spreken dan ook van paniek en er zijn zelfs speciale politieke partijen opgericht die hier kritiek tegen hebben. Daarnaast heb je ongetwijfeld zelf ook wel het nieuws gehoord van grote bedrijven die gegevens van gebruikers verkopen. Bovendien is het internet van veel mensen helemaal geïnfecteerd met allerlei verscheidene algoritmes. Zoek jij bijvoorbeeld naar schoenen op internet, dan krijg je vervolgens allemaal reclame waarbij je prachtige schoenen worden aangeboden. En ook met filmpjes is het zo dat ze via algoritmes precies kunnen nagaan welke filmpjes het beste bij jou passen. Dus het is niet verwonderlijk dat veel mensen proberen iets meer privacy te krijgen. Omwille van die reden is onbekend bellen ook zeer voordelig.

Mensen kunnen je niet onaangenaam terugbellen

Een ander voordeel is dat mensen je niet op een onaangename manier kunnen terugbellen. In veel situaties is dit ook zeer voordelig, maar misschien heb je daar niet een concreet beeld bij dus laten we even wat voorbeelden geven voor extra duidelijkheid. Stel bijvoorbeeld dat je als instantie iemand moet berichten met specifiek nieuws of iets dergelijks. Of een reguliere update over een bepaalde situatie. Dan kan het zijn dat mensen daarna vervolgens nog vragen hebben en je dan helemaal wordt platgebeld. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en daar wordt in dit internettijdperk daarbij bijvoorbeeld gebruikgemaakt van een mail waarbij dan no reply wordt aangegeven. Dat houdt in dat ze niet meer kunnen terugmailen, anders kan het overbelast raken met allemaal vragen. Dit kan dus ook gebeuren met telefoontjes en daarom is het zo belangrijk dat er anoniem gebeld kan worden. Dan heb je dat probleem namelijk niet en is het beter voor je administratie.

Telemarketing

Ook bij telemarketing is het vaak verstandig om anoniem te bellen, maar dan om een hele andere reden. De belangrijkste reden is namelijk dat je een grotere kans hebt dat mensen boos gaan terugbellen. Het is namelijk een tamelijk omstreden beroep en veel mensen zijn er niet over te spreken dat ze in hun privéleven gestoord worden met allerlei verscheidene aanbiedingen en dergelijke. Dus om die reden is het dan ook verstandig om een anoniem nummer te hebben. Anders kan het zijn dat mensen terugbellen. Een ander voordeel is dat het dan lastiger wordt voor mensen om je op een bel-me-niet-lijst te zetten, waardoor je bepaalde mensen niet meer kunt bereiken.

De nadelen van geheim bellen

Hierboven zijn een paar belangrijke voordelen genoemd, maar natuurlijk zijn er ook enkele nadelen te constateren. Hieronder lees je de belangrijkste.

Je komt minder betrouwbaar over

Het nadeel van anoniem bellen is dat je minder betrouwbaar overkomt als je bijvoorbeeld iets wil verkopen, of mensen met een verzoek voor iets willen vragen. De reden hiervoor is dat het een slechte naam heeft gekregen dankzij het verleden. Het wordt veel gebruikt door internetcriminelen die niet achterhaald willen worden, of door gesjeesde verkopers die woekercontracten willen afsluiten en ga zo maar verder. Dan kan het natuurlijk zijn dat jij van een extreem goede wil bent, maar als je dan met een anoniem nummer belt is de kans vrij groot dat ze je toch niet helemaal vertrouwen onbewust. Daarnaast is het ook nog eens zo dat mensen bij anoniem of onbekend bellen minder snel de telefoon zullen opnemen. Dus dat is ook een goede reden om niet anoniem te bellen.

Men weet niet wie er heeft gebeld

Het kan zijn dat jij een anoniem huisnummer hebt omdat je bijvoorbeeld in een beroepsgroep werkt waarbij je veiligheid op het spel staat. Maar het kan in die gevallen dan alsnog vervelend zijn om anoniem te bellen. Het punt is namelijk dat mensen dan niet weten van wie ze een oproep hebben. Bovendien kan het zijn dat bepaalde mensen je niet kunnen bereiken met een anoniem nummer en dat je dit via een ander weg moet doen. Allemaal vervelende problematieken dus, want je kunt vaak ook niet je nummer dan doorgeven want dat heeft ook weer met privacy te maken.

Conclusie

Anoniem bellen (https://www.anoniembellen.nl) heeft dus zo zijn voordelen en nadelen. In dit artikel is hopelijk duidelijk geworden of het voor jou verstandig is om het in te schakelen of juist niet. Dit is een afweging die je moet maken en dus van meerdere zaken afhankelijk is. Wat is je doel ervan, levert het meer op, of juist integendeel en krijg je er meer problemen mee? Allemaal belangwekkende vragen die je van te voren moet stellen, zodat je vervolgens kunt nagaan of het wat voor je is.