Innovatieve oplossing voor honden met een voedingsmiddelallergie

0
983

Veel honden lijden aan voedingsmiddelallergieën en de daarmee samenhangende symptomen zoals spijsverteringsklachten en problemen met de huid en vacht.

Om de uitgesproken onaangename klachten onder controle te krijgen, moeten de eigenaren van getroffen viervoeters de verantwoordelijke allergenen consequent uit de dagelijkse voeding van het dier schrappen.    

Hondenvoerfabrikant Bellfor heeft voor dit doel een innovatieve productielijn op insectenbasis ontwikkeld, waarmee een voeding die is afgestemd op de behoeften van allergische of in het algemeen voedingsgevoelige honden blijvend gewaarborgd kan worden.

Hoe ontstaat een voedingsmiddelallergie?

Zoals alle allergieën is een voedingsmiddelallergie een buitensporige reactie van het immuunsysteem. Bij de voor de allergische reactie verantwoordelijke bestanddelen in het voer gaat het meestal om dierlijke eiwitten, die bijvoorbeeld uit rundvlees afkomstig kunnen zijn.

Als deze worden geconsumeerd, classificeert het immuunsysteem van de allergische hond de betreffende ingrediënten per ongeluk als gevaar en probeert het deze te bestrijden. Dit leidt tot een allergische reactie en de daaraan verbonden klachten.

Uitsluitingsdiëten zijn tijdrovend

Gezien de zeer onaangename symptomen en de aanzienlijke belasting voor het lichaam van de hond is het belangrijk, dat hondeneigenaren een eventuele voedselallergie niet simpelweg negeren en er tijdig iets tegen ondernemen.

Dierenartsen kiezen bij het vaststellen van de diagnose van de voedingsmiddelallergie vaak voor een zogeheten uitsluitingsdieet. Dat houdt in dat er wordt overgestapt naar een niet eerder gevoerde eiwitbron en dat stapsgewijs verdere ingrediënten moeten worden toegevoegd om te bepalen welk bestanddeel in het hondenvoer voor de klachten verantwoordelijk is.

Doorgaans werkt deze procedure. In de praktijk blijkt een dergelijk uitsluitingsdieet echter zeer tijdrovend. Er kunnen immers gemakkelijk acht weken verstrijken voor een zinvol resultaat wordt behaald, waardoor veel hondeneigenaren liever meteen naar een hypoallergeen voer grijpen.

Niet ieder hypoallergeen voer is aan te bevelen

Hypoallergeen hondenvoer bevat vaak gehydrolyseerd eiwit. Dat betekent dat de eiwitten bij de productie door middel van hydrolyse worden gesplitst, waardoor het immuunsysteem het potentiële allergeen niet meer erkent.   

Hoewel dit zeker kan werken, wordt gehydrolyseerd hondenvoer slechts beperkt aanbevolen. Er wordt bij het productieproces immers niet altijd gebruikt gemaakt van hoogwaardige grondstoffen en soms treden er zelfs allergische reacties op als deze worden geconsumeerd.

Insecteneiwit als heilzaam alternatief

Aangezien noch een uitsluitingsdieet, noch een greep naar gehydrolyseerd hondenvoer zonder meer aan te bevelen zijn, is het absoluut zinvol om op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen voor honden met een voedingsmiddelallergie.

Een alternatief, dat zich in de praktijk duizend maal bewezen heeft, is het hypoallergene hondenvoer op insectenbasis van Bellfor. Het eiwit dat het bevat, wordt uit de larven van Hermetia illucens (zwarte soldatenvliegen) gewonnen.

Aangezien insecteneiwit lange tijd nauwelijks als eiwitbron voor hondenvoeding gebruikt werd, bezit het praktisch geen allergiepotentie en wordt het doorgaans zelfs door viervoeters met zeer sterke allergische reacties uitstekend verdragen.

Daar komt bij dat het insecteneiwit alle essentiële aminozuren bevat, een hoge biologische waarde bezit en door honden net zo goed als conventioneel vlees verteerd kan worden. Een blijvende overstap stelt daarom met het oog op een op de behoeften afgestemde voeding geen probleem voor, vooral omdat het assortiment van Bellfor naast nat- en droogvoer onder andere ook hypoallergene hondensnacks met insecteneiwit bevat.