Is jouw huis al klaar voor de feestdagen?

0
492

Hoor je ze al aankomen? Met rinkelende belletjes, zacht geurende speculaaspoppen en het knisperen van een haardvuur? Ik heb het natuurlijk over de Feestdagen—waar dacht jij aan? Maar voor het zover is moeten we het natuurlijk even hebben over alle tradities. Of je nu Chanoeka of Kerst of iets anders viert tijdens de laatste dagen van December, het versieren van je huis en het voorbereiden van een feestmaal is voor iedereen relevant. Dus, een kunstkerstboom met verlichting van Lemax

Van origine 

Voordat we helemaal in de feestversieringshype duiken, laten we eerst nog even terugblikken. Waar komen onze tradities eigenlijk vandaan? Laten we beginnen bij het joodse feest Chanoeka; ‘het feest van de lichtjes’. Dit feest duurt acht dagen, en elke dag wordt er een nieuw kaarsje aangestoken. Dit is een plechtig ritueel, maar het geeft ook nog eens de woonkamer of andere ruimte waar het in gebeurt een mooie, warme sfeer. Ook worden er door families spelletjes gespeeld, wordt er gedineerd en gezongen. Bij kerst is het net zo; mensen komen samen om elkaar en het gezelschap te vieren, te eten, liedjes te zingen en cadeautjes uit te wisselen. Het leuke aan de kerstboom; deze komt voort uit een Germaanse traditie. Al eeuwenlang is een versierde boom met lichtjes en vruchten een symbool voor welvaart en vruchtbaarheid. Inmiddels zijn ze misschien van kunststof en werken de lampjes elektrisch, maar het symbool is er dus al heel erg lang. Ook nog van vóór de tijd dat er een emmer water langs de boom moest omdat de kaarsjes een risico vormden. 

Al die warmte 

En dan nu; hoe versier je nu je huis, zodat het er zo feestelijk mogelijk uitziet? Lichtjes is sowieso een heel goed element om mee te beginnen (en wellicht ook mee te eindigen). Je hebt natuurlijk je standaard kerstlichtjes aan een lange draad, maar die zijn veelzijdiger dan je denkt. Die hoeven natuurlijk niet per se om je kerstboom, maar kunnen ook over spiegels, piano’s, de ruggen van banken en onder of op kasten gedrapeerd worden. Het doel van de versieringen in de feestdagen is om zo veel mogelijk warmte en sfeer in een huis te brengen. Doe dit ook vooral met stukjes natuur zoals dennentakjes, tekeningen op de ramen, kaarsjes, altaartjes en kussens. Mensen moeten binnenkomen en zich direct thuis voelen, nog meer dan normaal. Daar gaan deze feesten uiteindelijk om, nog veel meer dan hoe mooi je huis er nu eigenlijk uitziet; mensen moeten zich thuis voelen. Een warme sfeer. 

 

Met die intentie komt het altijd wel goed. Fijne feestdagen!