Marktplaats: een medicijn voor eenzaamheid?

0
1269

In deze blog wil ik jullie vertellen over mijn favoriete website, namelijk… Marktplaats! In mijn opinie een van de meest Nederlandse uitvindingen die er bestaat. En een succesvolle uitvinding, want iedereen in Nederland kent Marktplaats! Wat leuke feitjes: wist je dat de website al meer dan 20 jaar bestaat? En dat inmiddels de website inmiddels geen Nederlandse eigenaar heeft, maar is  over gekocht door het Amerikaanse eBay? Dat succes is allemaal leuk en aardig, maar mij gaat het om de harde kern van Marktplaats. Ieder die ooit iets heeft verkocht op de website zal zich in de volgende punten herkennen.

Uitdijend aanbod

Ten eerste verbaas ik mij altijd over het gigantische aanbod. Het maakt niet uit waar je naar op zoek bent. Een klassieke school-vulpen uit de jaren tachtig? Een paarse bananenkoker? Een handgesneden koekkoeksklok? Wat je ook nodig hebt, Marktplaats heeft het. Vroeger waren het vaak meubels en dergelijke, tegenwoordig kan je voor al je gekste verzamelingen terecht. De voorwerpen die worden verkochten worden steeds kleiner (alles wat te verkopen is wordt verkocht) maar ook steeds groter. Sinds een aantal jaar kan je bijvoorbeeld ook je auto verkopen op Marktplaats en wordt dit sterk door Marktplaats gepromoot. Je hoeft niet meer langs de auto-dealer maar doet het gewoon lekker zelf! Enige wat je zelf nog moet regelen is het overschrijven van je kenteken. Zelfs huizen worden tegenwoordig op Marktplaats aangeboden!

Sociaal Marktplaatsen

Zoals ik al eerder zei, iedereen kent Marktplaats, en iedereen gebruikt het ook wel eens. Een van de hoogtepuntjes vind ik wanneer je een meubel ophaalt bij iemand thuis. Je kan dan eens goed het decor bekijken waar het meubel al die jaren in heeft gestaan. Ik vind het altijd leuk als een meubel een verhaal heeft. Bij wat voor familie komt dit voorwerp vandaan? En hoe wordt je ontvangen als je het meubelstuk ophaalt? Ik heb er vaak hele leuke spontane interacties aan overgehouden. Een oudere dame die het zo gezellig vond dat ik haar sofa op kwam halen dat we samen nog een kop thee hebben gedronken en een uur lang gebabbeld. Ze was in extase toen ik weg ging met haar sofa, ze kreeg niet meer zo veel visite en deze middag zou ze zich nog lang heugen!

Soms is het juist het absolute tegenovergestelde: mensen die je in de stromende regen lekker buiten laten wachten wanneer zij de waterkoker binnen ophalen. In beide situaties houd je er een leuk verhaal aan over, wat je nieuwe aanwinst meteen bijzonder maakt. Mijn tip aan jou, natuurlijk is verzenden de makkelijkste optie. Maar ga de volgende keer dat je iets koopt op Marktplaats je verzending eens ophalen en maak een praatje met de verkoper! Wedden dat je er een leuk verhaal aan overhoud? Sociaal marktplaatsen, noem ik dat.