Zonwering biedt een fijne beschutting tegen de zon

0
993

De zon is natuurlijk genieten in het voorjaar en de zomer, zeker als je buiten zit. Tegelijkertijd kan het binnenshuis door de zon erg warm worden daar waar je het juist een beetje koel wilt houden. Daarvoor zijn heel veel verschillende mooie oplossingen beschikbaar en het eerste waar je aan denkt is natuurlijk zonwering. Zonwering is een breed begrip en daarin tref je weer allerlei mogelijkheden die op een efficiënte manier het licht en de warmte een beetje buiten kunnen houden.

De zonwering kun je op diverse manieren toepassen en naargelang je wensen is er altijd een maatoplossing beschikbaar. Ga je voor praktisch en functioneel? Dan is een rolluik een mooi systeem. Iets stijlvoller zijn de ritsscreens, die wat subtieler ogen en als je meer van de traditionele stijl bent is een uitvalscherm een prachtige keuze. Of wat te denken van de markiezen, wat echt modern ouderwets is.

Zonwerend vermogen

Een zonwering heb je zo gerealiseerd in je woning of pand met een van de vele beschikbare opties. Het gaat hier dan om een systeem dat je buitenshuis voor de ramen monteert. Al deze opties hebben gemeen dat ze een zonwerend vermogen kennen, waardoor elke directe warmte en zonlicht enigszins tegengehouden wordt. De meest effectieve manier om warmte tegen te gaan is met de rolluiken, minder effectief maar stijlvoller zijn de markiezen.

Maar ook heb je natuurlijk nog diverse mogelijkheden die je juist binnenshuis plaatst. Dan kom je al snel aan bij jaloezieën, rolgordijnen, vouwgordijnen, lamellen en plissés. Hierin is de keuze nog uitgebreider, zodat er altijd iets te vinden is dat goed bij je interieur en stijl past. Belangrijk hierbij is wel om specifiek te kijken naar wat het zonwerende vermogen is. Dat verschilt namelijk per product en type. Hetzelfde geldt voor verduistering, dat is bij het ene type zonwering beter dan bij het ander.

Zonwering op het terras

Buiten al de genoemde opties die zeer lokaal geplaatst worden is er natuurlijk ook nog de meest traditionele mogelijkheid: een zonnescherm. Deze worden boven grote ruiten gemonteerd en schuiven helemaal uit, eventueel automatisch op basis van een elektrische motor. Dit zijn de meest omvangrijke zonneschermen die tevens dubbel dienst doen in de vorm van bijvoorbeeld terrasbeschutting.

Zit je graag in de tuin net achter je huis en wil je van de lekkere zomerse temperatuur genieten terwijl je beschut zit? Dan is het zonnescherm precies wat je nodig hebt. Daarnaast zijn er specifieke pergolaoverkappingen, terrasverkappingen en nog veel meer. Dus zowel binnen als buiten kun je op een effectieve wijze een goede zonwering realiseren. De keuze hierin is enorm.