Relatietherapie, werkt dat nu een beetje?

Zoals je weet uit een eerder blog, ben ik kortgeleden gescheiden. Mijn huwelijk was zo verschrikkelijk, dat er niks anders op zat dan een scheiding aanvragen. Toch vraag ik me nog wel eens af: “wat als we eerder een relatietherapeut ingeschakeld hadden?”

Tegelijkertijd heb ik geen idee wat relatietherapie precies inhoudt. Ik was dan ook superenthousiast toen een vriendin van me vertelde dat ze bij een relatietherapeut geweest was. Wat had ze daar gedaan? En hielp het een beetje?

Wat is relatietherapie?

Deze vriendin was bij Haringsma & Lopez | Relatietherapie Amsterdam geweest. Wellicht ken je Marcelino Lopez wel van het programma “Married at First Sight”. Mijn vriendin had echter Robert Haringsma als therapeut (jammer ;-)). 

Zij wisten ook niet goed wat ze konden verwachten, maar de aanpak was zo simpel dat het bijna een beetje tegenviel. Ze gingen met zijn allen gewoon heel precies kijken wat er nu precies aan de hand was. Het hielp daarbij natuurlijk wel dat je iemand hebt die wat van een afstandje kan kijken en al veel stellen geholpen heeft.

Ze kwam er al snel achter dat haar vriend en haar nauwelijks communiceerden. Ze praten wel over de boodschappen en de laatste aflevering van Temptation Island, maar niet over wat ze wilden. En als ze dat toch deden, ging het met verwijten: “Je doet ook nooit wat in het huishouden, je bent ook zo lui!”

De opdracht was vervolgens best wel eng in mijn ogen. Ze moesten allebei zo duidelijk mogelijk aan de ander gaan vertellen wat ze nu eigenlijk willen. Sommige van die dingen lijken me echt moeilijk om te zeggen. Mijn vriendin wilde bijvoorbeeld dat haar vriendin vaker “bepaalde dingen” in bed deed, maar hoe breng je dat nu ter sprake? En dan nog met iemand erbij ook. Maar goed, zo iemand heeft inmiddels alles wel een beetje gehoord natuurlijk.

Hielp het een beetje?

Of het hielp moeten we wat mij betreft nog afwachten. Het gaat nu wel veel beter in de relatie, maar als ik wel eens bij ze ga eten merk ik aan alles dat het nog een beetje wennen is. Je moet toch een hoop nieuwe dingen aanleren en oude gewoonten afleren. Nog best een hele klus.

Ik twijfel ook wel een beetje of het niet fake is om dit soort trucjes aan te leren. Dit zou toch eigenlijk gewoon vanzelf moeten gaan? Tegelijkertijd zie ik zoveel stellen die dit fout doen dat ik me bijna niet voor kan stellen dat iedereen dit diep vanbinnen wel weet. Eigenlijk is het ook best gek toch, dat je geen cursus hebt waar je leert om een goede relatie te hebben. Terwijl iedereen zich wel beseft hoe belangrijk die relatie is.

Toch denk ik op basis van haar verhalen wel dat ik het had aangedurfd om in relatietherapie te gaan. Zo spannend is het allemaal niet en eerlijk gezegd zou ik ook wel wat gehad hebben aan betere communicatie. Misschien waren we er dan toch nog samen uitgekomen…

Gerelateerde berichten

Ook leuk om te lezen

Ontdek de beste spaarbanken: vergelijk en kies je spaarrekening

Als je je zuurverdiende geld opzij zet, wil je er zeker van zijn dat...

De perfecte eetkamerstoelen online kopen: een simpele stap-voor-stap handleiding

Heb je ooit nagedacht over de mogelijkheden die online winkelen voor eetkamerstoelen met zich...

Ontgift je lichaam met een detox sapkuur van dr....

Voel je je de laatste tijd een beetje traag? Heb je het gevoel dat...

Je hbo marketing diploma halen? ontdek de voordelen van...

De wereld van marketing is dynamisch en altijd in beweging. Om bij te blijven,...

Privé leasen zonder zorgen: ontdek de voordelen!

Je hebt vast weleens gehoord van private lease, maar wat houdt het precies in...

De ultieme tips voor het kiezen van jouw telefoon-...

Ben je op zoek naar een nieuw hoesje voor je telefoon of iPad? Geen...

Populaire categorieën

Comments