Relatietherapie, werkt dat nu een beetje?

Zoals je weet uit een eerder blog, ben ik kortgeleden gescheiden. Mijn huwelijk was zo verschrikkelijk, dat er niks anders op zat dan een scheiding aanvragen. Toch vraag ik me nog wel eens af: “wat als we eerder een relatietherapeut ingeschakeld hadden?”

Tegelijkertijd heb ik geen idee wat relatietherapie precies inhoudt. Ik was dan ook superenthousiast toen een vriendin van me vertelde dat ze bij een relatietherapeut geweest was. Wat had ze daar gedaan? En hielp het een beetje?

Wat is relatietherapie?

Deze vriendin was bij Haringsma & Lopez | Relatietherapie Amsterdam geweest. Wellicht ken je Marcelino Lopez wel van het programma “Married at First Sight”. Mijn vriendin had echter Robert Haringsma als therapeut (jammer ;-)). 

Zij wisten ook niet goed wat ze konden verwachten, maar de aanpak was zo simpel dat het bijna een beetje tegenviel. Ze gingen met zijn allen gewoon heel precies kijken wat er nu precies aan de hand was. Het hielp daarbij natuurlijk wel dat je iemand hebt die wat van een afstandje kan kijken en al veel stellen geholpen heeft.

Ze kwam er al snel achter dat haar vriend en haar nauwelijks communiceerden. Ze praten wel over de boodschappen en de laatste aflevering van Temptation Island, maar niet over wat ze wilden. En als ze dat toch deden, ging het met verwijten: “Je doet ook nooit wat in het huishouden, je bent ook zo lui!”

De opdracht was vervolgens best wel eng in mijn ogen. Ze moesten allebei zo duidelijk mogelijk aan de ander gaan vertellen wat ze nu eigenlijk willen. Sommige van die dingen lijken me echt moeilijk om te zeggen. Mijn vriendin wilde bijvoorbeeld dat haar vriendin vaker “bepaalde dingen” in bed deed, maar hoe breng je dat nu ter sprake? En dan nog met iemand erbij ook. Maar goed, zo iemand heeft inmiddels alles wel een beetje gehoord natuurlijk.

Hielp het een beetje?

Of het hielp moeten we wat mij betreft nog afwachten. Het gaat nu wel veel beter in de relatie, maar als ik wel eens bij ze ga eten merk ik aan alles dat het nog een beetje wennen is. Je moet toch een hoop nieuwe dingen aanleren en oude gewoonten afleren. Nog best een hele klus.

Ik twijfel ook wel een beetje of het niet fake is om dit soort trucjes aan te leren. Dit zou toch eigenlijk gewoon vanzelf moeten gaan? Tegelijkertijd zie ik zoveel stellen die dit fout doen dat ik me bijna niet voor kan stellen dat iedereen dit diep vanbinnen wel weet. Eigenlijk is het ook best gek toch, dat je geen cursus hebt waar je leert om een goede relatie te hebben. Terwijl iedereen zich wel beseft hoe belangrijk die relatie is.

Toch denk ik op basis van haar verhalen wel dat ik het had aangedurfd om in relatietherapie te gaan. Zo spannend is het allemaal niet en eerlijk gezegd zou ik ook wel wat gehad hebben aan betere communicatie. Misschien waren we er dan toch nog samen uitgekomen…

Gerelateerde berichten

Ook leuk om te lezen

Op wat voor manier dragen sommige soorten planten bij...

De meeste mensen kennen de tijd dat ze op reis zijn als een moment...

Wat voor verandering betekent het voor jade en gio...

Samenwonen is een grote stap in het leven van iedereen. Het is een transformatie...

Is het tijd voor die verbouwing?

Iedereen heeft het wel in huis, dat ene plekje wat je al jaren lang...

Ervaar jij jouw trap ook steeds meer als een...

De meeste woningen in Nederland zijn niet toekomstbestendig wanneer het gaat over oud worden....

Hoe vind je informatie betreffende lokale vacatures in wonen...

Wil je graag de meest recente informatie betreffende lokale vacatures in wonen plus...

Welke kledingmerken bieden leuke kidskleding aan?

Geniet van de leukste kidskledingmerken voor travelers Als je op zoek bent naar leuke...

Populaire categorieën

Comments