Verhuizen naar het buitenland? Houd hier rekening mee.

0
1389

Een tijdje naar het buitenland: een droom van velen. Hoewel het kleine Nederland veel te bieden heeft, blijven veel mensen toch stiekem dromen van een woonplek in een ander land. De een gaat bijvoorbeeld een semester in Spanje studeren, de ander is een paar maanden in Zuid-Afrika om vrijwilligerswerk te doen. Sommige mensen kiezen ervoor om permanent naar een ander land te verhuizen. Wanneer je deze spannende beslissing hebt genomen, begint een hoop regelwerk voordat je aan het avontuur kan beginnen. Omdat dit niet altijd duidelijk is lees je in deze blog tips over hoe je jouw verhuizing naar het buitenland regelt.

Uitschrijven uit Nederland?

Het is een grote beslissing om je uit te schrijven uit Nederland. Dit heeft namelijk gevolgen voor je zorgverzekering, Belastingdienst en nog een boel andere zaken. Wanneer je langer dan acht maanden in een jaar uit Nederland bent, moet je je uitschrijven. Dit moet je vanaf vijf dagen voor je vertrek doen. Als je je uitschrijft uit Nederland behoudt je wel je Nederlandse paspoort en BSN-nummer. Je hebt echter geen recht meer op bijvoorbeeld een uitkering, huursubsidie en kinderbijslag. Dit vervalt namelijk als je je uitschrijft. Uitschrijven doe je bij de gemeente, die dit daarna deelt met andere instanties zoals de Belastingdienst en het pensioenfonds.

Dit moet je regelen

Nadat je je hebt uitgeschreven begint het echte regelwerk pas. Je huis zal je wellicht moeten verkopen en je inboedel kun je hierbij ook verkopen of (tijdelijk) opslaan. Houdt rekening met de relatief hoge opslagkosten, is dit het waard om de spullen te bewaren? Ook zul je ontslag moeten nemen bij je werk. Dat is natuurlijk even lastig en spannend, maar wel noodzakelijk om Nederland goed achter te laten. Je bankrekening kun je trouwens gewoon houden. Wel is het handig om iemand in Nederland te machtigen over je bankrekening. Vergeet verschillende abonnementen en verzekeringen niet stop te zetten. Ook moet je je uitschrijven bij je huisarts en tandarts.

Diploma’s legaliseren

Als je van plan bent werk te gaan zoeken in het buitenland, moet je je diploma’s kunnen laten zien. Meestal zijn je diploma’s alleen geldig na legalisatie en voorzien van een apostille. Dit is alleen mogelijk voor officieel geregistreerde diploma’s. Hierna moet je je diploma’s laten vertalen in de gewenste taal. Dit laat je doen door bijvoorbeeld vertaalbureau Architekst of het vertaalbureau. Zij verzien het document van een officiële stempel, verklaring en handtekening die de authenticiteit en inhoud waarborgen. Meestal duurt het zo’n 4 tot 6 werkdagen om een vertaling te kunnen verwerken. Via de normale post ontvang je de vertaling als brievenbuspakket. Soms kun je ook een online document van de vertaling krijgen.